Évértékelés 2014

2015.02.27 20:00

2015 február vége van, így itt az ideje, hogy összegezzük a tavalyi év történéseit. Szerencsére most is sok mindenről tudunk beszámolni. :)

Az év legfontosabb eseménye kiskutyáink születése volt: Dotti (Dorothy Diamant von Bergen) és Capu (Capucino Vanika v. Bauernhof) kölykei, négy kan és négy szuka június 13-án születtek. A nyáron körülöttük forgott az élet, rendszeresen érkeztek a gazdik látogatni őket. Ebből az alomból valamennyi kiskutya Magyarországon maradt és a gazdikból nagyon jó csapat kovácsolódott össze: rendszeresek a testvértalálkozók és a séták, ami nem csak a négylábúaknak hatalmas élmény. Mindenhol magunkra vonzzuk a tekinteteket, bárhol jelenünk meg öt-hat, vagy akár még több leonbergivel. :) Még egy felejthetetlen napot köszönhetek a kiskutyáink családjainak: az MKSZ-Derby CAC kiállításét októberben, ahol 8 Lions from Fairy Tale leonbergi vett részt. Öröm volt nézni az öt négy hónapos kiskutyát a ringben, együtt örültünk a szép bírálatoknak, és természetesen Lara fajtagyőztes címének is!

Kennelünk egy új taggal bővült a 2014-es évben: a B almunkból szüleim megtartottak egy csodaszép, rosszcsont kislányt, Balishát. Balisha hamar az ujjai köré csavarta a nagyokat, vitathatlan, hogy a legjobb barátja és egyben testőre a 80 centi marmagasságú Mythos.

 

Természetesen idén is részt vettünk kiállításokon, itt szeretném összegezni a legfontosabb eredményeinket, történéseket:

Balisha - a hagyományainkhoz híven - bébi osztályban debütált a kiállítások világában, mindössze három hónaposan. Ráadásul nem is akárhol: Csehországban, Litohost városában az egyik cseh leonbergi klub által rendezett Dry Run Show nevű kiállításon, ahol az első helyen végzett a Kanadai Leonbergi Klub elnöke, June Ward bírónő döntése alapján. Október végén Balishával újra Csehországba utaztunk, ahol 24-én az MSKCHPL Európai Leonbergi Speciálkiállításán nyerte meg a bébi osztályt, majd másnap az Európa Kiállításon diadalmaskodott, ahol European Promise (Európa Ígérete) címet kapott.

Alicenek köszönhetjük kennelünk legnagyobb sikerét: május végén Fiatal Klubgyőztes lett a 76 leonbergi részvételével megtartott ÖCLH klubkiállításon Salzburgban, Dott. Francesca Mavilla olasz speciálbíró bírálata alapján. Emellett ACH Derby Győztes címet szerzett és a Román Junior Champion cím feltételeit is teljesítette 2014-ben. Az év végén résztvett a Leonbergi Ebtenyésztők Országos Egyesülete tenyészvizsgáján, amit nagyon szép eredménnyel (küllembírálati rész: kitűnő; viselkedésteszt: 93,5%) teljesített.

Dotti a kiskutyái születése előtt egy kiállításon vett részt tavaly: a karcagi CAC kiállításon megnyerte a champion osztályt, champion CAC címet kapott, majd a BOS (Best of Opposite Sex) címet is neki ítélte P. Szabó Béla. Ősszel megkaptuk az MKSZ-től Dotti MKSZ Hungária Champion címért járó kupát, melyre még a korábbi évek eredményei alapján vált jogosulttá.

Mythos sikert sikerre halmozott mind fiatal, mind növendék osztályban: teljesítette a Hungária Junior Champion és a Román Junior Champion cím viselésének feltételeit, ACH Derby Győztes és MKSZ Hungária Derby Győztes címeket szerzett, és fiatal kora ellenére többször volt már Fajtagyőztes is. Számomra a legkedvesebb eredményei a salzburgi klubkiállításon fiatal osztályban elért második helyezés (kitűnő minősítéssel), illetve az, hogy éppen 15 hónaposan begyűjtötte első CACIB címét, maga mögé utasítva a nyílt és champion osztályos kanokat a szilvásváradi nemzetközi kutyakiállításon. Összesen négy CACIB kiállításon indult a felnőttek között, ebből háromszor neki ítélték a CACIB címet, amiért nagyon büszke vagyok az én nagyfejű fiamra. :) Mythos is sikerrel teljesítette a LEOE tenyészvizsgáját: a küllembírálati részt nagyon jó minősítéssel, a viselkedésteszten pedig 100%-ot ért el!

Aslan Salzburgban vett részt első tavalyi kiállításán, ahol nagyon szép leíró bírálatot és kitűnő minősítést kapott Sissy Fessl speciálbírótól. Mindkét bíró kiemelte Aslan ringdresszúráját, nekem is öröm volt vele minden pillanat a ringben. :) Októberben Brnoban a Dry Run Show kiállításon az előkelő második helyen végzett növendék osztályban, June Ward (a Kanadai Leonbergi Klub elnöke) bírálata alapján, maga mögé utasítva öccsét, Mythost is. Végül az MKSZ Derby kiállításon végzett első helyen hobbi osztályban, és Legszebb Hobbi Leonbergi címet is kapott.

Alex első tavalyi kiállítása az ACH Championok championja kiállítás volt Romániában, ahol első helyezett lett, és Best Champion in Breed címet is kapott. A 2014-es év folyamán Alex teljesítette a Hungária Champion és a Hungária Show Champion cím viselésének feltételeit is. Az év első felében elvittük a tenyésztéshez szükséges szűrésekre, majd a tenyészvizsgát is letette, ezután hivatalosan is fedezőkan vált belőle. December első napjai megérkezett az első hölgylátogatója is: Sherry Lady Oaza Wschodu; a sikeres randi után Alex első kölykei február 4-én születtek a Z Leonkovho Raja kennelben Szlovákiában. :)

Idén ki kiosztásra került a Best Lions from Fairy Tale díj, amelyet annak a nálunk született – de nem nálunk élő - leonberginek adunk, aki a legeredményesebben szerepelt a kiállításokon az előző évben. A 2014-es díjazott is Lara lett. Gratulálunk az elért eredményekhez Larának és gazdájának, Kittinek!

És mi vár ránk 2015-ben? Idén is rendszeres látogatói leszünk a kiállításoknak, sok kirándulást tervezünk a gazdijainkkal, és reméljük, hogy nyár elején kiskutyáink születnek – a részleteket márciusban fogjuk megosztani a honlapunkon. És reméljük, hogy 2016 elején is sok mesélnivalónk lesz majd. :)